Jump to content
Sign in to follow this  
I'm Ted

[AUTO] Schimbul de ulei

Recommended Posts

  • CE ESTE UN SCHIMB DE ULEI?

       Schimbarea uleiului este atunci cand schimbati uleiul masinii. Schimbarea uleiului este doar procesul de inlaturare a filtrului de ulei și inlocuirea ulei (si montarea unui nou filtru de ulei) la masina. Din cand in cand, uleiul se uzeaza si trebuie schimbat. Efectuarea unei schimbului de ulei in mod regulat este unul dintre cei mai importanți pasi pe care ii puteti face pentru a mentine masina in stare buna de functionare.

        Pentru a alege tipul corespunzator de ulei pentru vehiculul dvs., trebuie sa intelegeti importanta compozitiei uleiului, a ratingului vascozitatii si tipurile de omologari.

  • Compozitia uleiului:
  1. Lubrifiantii sunt fie sintetici, obtinuti cu ajutorul tehnologiei semi-sintetice sau minerali.
  2. Cea mai mare parte a unui lubrifiant este compus din uleiuri de baza, in timp ce restul sunt aditivi pentru ulei care ajuta sa va protejati motorul impotriva uzurii si coroziunii si sa-l mentineti curat.
  3. 70% dintr-un lubrifiant este compus din uleiuri de baza, in timp ce restul de 30% sunt aditivi pentru ulei care ajuta la pastrarea temperaturii constante, racire, curatenie si lipsa coroziunii.
  • Evaluarea vascozitatii: Uleiul este evaluat si identificat prin vascozitatea acestuia, ceea ce determina capacitatea acestuia de a curge. Două tipuri de ulei sunt disponibile pe piata: ulei cu vascozitate unica si ulei multi-vascos. Aproape fiecare vehicul este proiectat sa functioneze cu ulei multi-vascos. Cu cat este mai mica cifra, cu atat este mai subtire uleiul si cu atat mai usor acesta curge. In uleiurile de 10W-30, de exemplu, cele două numere marcheaza faptul ca este un ulei cu mai multe vascozitati. 10W este un indice care se refera la modul in care fluxul de ulei curge la temperaturi scazute (in timpul iernii); 30 se refera la modul in care curge la temperaturi ridicate.

       Lubrifiantii trebuie sa fie supusi unor teste pentru a fi omologate de organizatiile internationale.

       In plus, fiecare OEM a emis propriile omologari, astfel incat trebuie sa verificati manualul masinii pentru a obtine recomandarea producatorilor in ceea ce priveste tipul si omologarile necesare.

       Schimbarea periodica a uleiului de motor al masinii este necesara pentru a asigura functionarea corespunzatoare a motorului, precum si pentru a va asigura ca motorul vehiculului isi pastreaza calitatile cat mai mult posibil.

  • CE ULEI AR TREBUI SA FOLOSESC PENTRU MASINA MEA?

         Ce tip de ulei in functie de vascozitate se foloseste in masinile moderne?

        Astazi, uleiurile multi-vascozitate sunt folosite aproape exclusiv in locul  uleiurilor monograde, deoarece acestea functioneaza cel mai bine in cazul schimbarilor climatice. Un ulei de motor SAE 30, de exemplu, este compatibil cu vascozitatea, de exemplu, a unui ulei de 5W-30  atunci cand ambele sunt la 210 de grade, dar acesta din urma ofera o performanța mai buna la temperaturi scazute. Uleiurile multi- vascozitate contin si aditivi care mentin uleiul subtire in timp ce este incalzit.

         Ce fel de ulei ar trebui sa folosesc pentru mașina mea, dacă e unul modern?

       Majoritatea motoarelor moderne folosesc un ulei de 5W30 sau 5W40. Uleiul modern are o vascozitate mai scazută. Aceasta inseamna ca sunt mai subțiri, ajutand motorul sa functioneze mai ușor și asigurand circulatia rapida a uleiului in jurul motorului la scurt timp dupa pornire. Uleiul mai subtire ajuta si la reducerea consumului de combustibil.

       Ce fel de ulei  ar trebui sa folosesc pentru mașina mea, daca este un model mai vechi?

       Masinile mai vechi nu functioneaza bine cu uleiurile noi, deoarece nu sunt proiectate pentru astfel de tolerante stranse. Automobilele cu varsta mai mare de 10 ani au fost concepute pentru a functiona cu ulei de motor de 10W30 sau 10W40.

         Ce ulei de motor sa utilizați daca este o masina cu kilometraj mare?

       Vehiculele cu kilometraj ridicat care au peste 100.000 de mile pot necesita chiar si un ulei de 20W50.


                                                        FNoH3UL.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Awards

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...