Jump to content
Sign in to follow this  
I'm Ted

[AUTO] Tractiune fata

Recommended Posts

In primul rand trebuie sa stim ca pentru tractiune ai nevoie de aderenta si sistemele de control al tractiunii actioneaza pe toate rotile indiferent de punte. Propulsorul masinii trimite cuplul la roti prin intermediul transmisiei.

Cum avantajele si dezavantajele modelelor RWD le-am vazut deja - in cadrul acestui material publicat anterior, astazi este momentul sa ne concentram asupra autoturismelor cu tractiune fata.

Avantajele modelelor FWD

  •  Pretul este mai mic - daca gasesti sa cumperi o masina noua cu tractiune fata la doar 6000 de Euro, cea mai ieftina masina cu tractiune spate incepe de la 25.000 de Euro. Asta inseamna doar un singur lucru: masinile RWD nu sunt pentru oricine, in schimb cele cu FWD sunt accesibile oricui.
  •  Este mai usor si mai spatios - in primul rand un model FWD este mai usor pentru ca nu are cardan si grup diferential pe puntea din spate. Lipsa acestor doua elemente inseamna mai mult spatiu in habitaclu: pasagerii din spate nu vor trebui sa incalece acel tunel care inveleste cardanul daca motorul este in fata.
  •  Comportament bun pe orice asfalt - intr-adevar, nu te vei simti ca la volanul unei sportive pur sange, insa daca esti un om normal cu nevoi normale atunci afla ca un automobil cu tractiune fata se comporta normal in aproape orice conditii de drum.
  • In plus, o masina cu tractiune fata este mai usor de redresat decat una RWD in cazul in care soferul pierde controlul. O masina FWD va iesi mai usor atunci cand ramane impotmolita in noroi sau zapada adanca decat una cu tractiune spate.
  •  Pierderi mai mici de putere pana la roti - In cazul masinilor cu tractiune fata, puterea de la motor este transmisa direct catre roti prin cutie si planetare. Insa daca ai o masina RWD, se pierde intre 5 si 10% din puterea motorului pe traseu. Adica energia trebuie transmisa din motor in cutie, dupa care in cardan, din cardan in diferential si de aici in planetare.

Dezavantajele tractiunii fata

  •  Tendinta de a subvira - pentru ca cea mai mare parte a greutatii se regaseste in cazul de fata in partea din fata a masinii, un model FWD are tendinta sa subvireze. Pe scurt, in caz de urgenta, tu tragi de volan stanga / dreapta, iar automobilul o tine drept;
  •  Probleme la distributia maselor - in cazul in care te intrebai de ce o masina echipata cu tractiune fata are tendinta de a subvira, ei bine... iata si raspunsul tau - greutatea este distribuita inegal, majoritatea kilogramelor luand calea partii frontale. Si la franare, fata devine extrem de grea si spatele foarte usor. Insa nici acesta nu poate fi un dezavantaj clar al masinilor cu tractiune fata, pentru ca in conditii obisnuite de trafic, accelerare si franare, nu ai cum sa faci diferenta si masina trebuie sa se comporte fara repros.
  •  Vibratii, socuri si miscari bruste ale volanului - daca ai o masina cu tractiune fata si ai incercat vreodata sa demarezi in tromba, ai observat ca rotatiile anvelopei dar si obstacolele pe care le abordeaza roata sunt simtite direct in volan. Cand accelerezi brusc, simti in volan cum masina tinde sa o ia intr-o parte sau in alta, dar simti si vibratiile de la denivelarile din asfalt, iar in unele cazuri, simti cum volanul iti fuge pur si simplu din palme. Aceste lucruri sunt cauzate de faptul ca rotile din fata au atat functie de directie, cat si de punere in miscare. Daca tractiunea ar fi pe spate, in volan ai simti doar ceea ce este legat de directie, nu si trepidatiile la demaraj.

                                                        FNoH3UL.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Awards

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...